Assalamualaikum hai ^^ Selamat Datang ke blog Intan Sofea.. Di kesempatan ini saya ingin memperkenalkan diri saya terlebih dahulu ^^.. Nama saya Nur Intan Sofea binti Rosmadi.. Umur 19 tahun.. Mengambil kursus Pangkalan data dan Aplikasi Web.. Merupakan pelajar dari Kolej Vokasional Kuala Selangor ;) // Hai ^^ Welcome To my blog Intan Sofea.. Let me intro first.. My name is Nur Intan Sofea binti Rosmadi.. 19 years old.. take courses Database Management and Web Application.. Student from College Vocational Kuala Selangor ;)

Monday, 30 May 2016

HOMESTAY???

Assalamualaikum gaiss. Dah lama kan aku tak update blog ni? hahaha kalini aku tak post pasal web web ni haa sebab sekarang ni mood aku tgh nak promote hmstay. Korang tau tak area Hutan Melintang dekat Perak? kiranya area ni hulu perak lah so dekat je dengan Sabak Bernam, hulu Selangor. So, siapa dikalangan korang ke family, sedara mara, kawan kawan or anyone else yang duk cari hmstay dekat Hutan Melintang moh lawat dekat alamat ni http://www.intangarden.com/p/homestay.html

Thursday, 3 September 2015

FRONT END AND BACK END

Dalam kejuruteraan perisian, istilah "akhir hadapan" dan "akhir belakang" adalah perbezaan yang merujuk kepada pemisahan kebimbangan antara lapisan persembahan dan masing-masing lapisan akses data.

Bahagian hadapan adalah satu antara muka antara pengguna dan akhir belakang. Depan dan hujung belakang boleh diagihkan antara satu atau lebih sistem.

Dalam seni bina perisian, mungkin ada banyak lapisan di antara perkakasan dan pengguna akhir. Setiap boleh diperkatakan sebagai mempunyai bahagian depan dan bahagian belakang. Hadapan adalah abstrak yang, memudahkan komponen asas dengan menyediakan antara muka mesra pengguna.

Sunday, 16 August 2015

APA ITU REKA BENTUK WEB RESPONSIF??


Reka bentuk web responsive adalah pendekatan yang mencadangkan bahawa reka bentuk dan pembangunan perlu bertindak balas kepada tingkah laku dan persekitaran pengguna berdasarkan saiz skrin, platform dan orientasi. Amalan ini terdiri daripada campuran grid fleksibel dan susun atur, imej dan pengunaan pintar pertanyaan CSS media. 

Saturday, 15 August 2015

APAKAH CSS??

Pelajaran 1: Apakah CSS?

Mungkin anda sudah mendengar tentang CSS tanpa mengetahui apa yang ada. Dalam pelajaran ini, anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang CSS dan apa yang ia boleh lakukan untuk anda.

CSS adalah singkatan Cascading Style Sheets.

Monday, 27 July 2015

WHAT IS BOOTSTRAP?

Bootstrap adalah tali kecil atau gelung di belakang boot kulit yang membolehkan anda tarik pada keseluruhan but. Dalam komputer, untuk Bootstrap (atau "boot") adalah untuk memuatkan program ke komputer menggunakan program awal yang lebih kecil untuk dimuatkan dalam program yang dikehendaki (yang biasanya sistem operasi). Dalam penggunaan umum, pengikatan but adalah mengumpil daripada usaha awal kecil ke dalam sesuatu yang lebih besar dan lebih penting. Terdapat juga ungkapan biasa, "menarik diri oleh bootstraps anda sendiri," yang bermaksud untuk memanfaatkan diri anda untuk berjaya dari awal kecil.
BOOTSTRAP COMPONENTS

Sunday, 5 July 2015

MENGENALI JENIS ANTARA MUKA PENGGUNA

1. Antara muka baris arahan ( Command-line Interface / CLI )
  • Pengguna menyediakan input dengan menaip satu arahan pada papan kekunci komputer dan sistem bertindak dengan memaparkan teks pada monitor komputer. Sebagai contoh, pengguna menggunakan “Commad Line Prompt/ CMD” untuk berinteraksi dengan komputer.

2. Antara muka grafik ( Graphical User Interface )
  • Antara muka grafik menerima input melalui peranti seperti papan kekunci komputer dan tetikus dan menyediakan output grafik pada monitor komputer.